Vitamíny jsou organické látky rozmanitých struktur, které se podílejí se na aktivitě mnoha enzymů nebo umožňují průběh různých chemických reakcí. Musí být součástí naší stravy proto, aby tělo efektivně fungovalo.Většinu z nich si tělo neumí samo vytvořit, jsme tedy závislí na jejich příjmu(vyjímku tvoří vitamin D a K) Výzkumy dokazují, že optimální příjem vitamínů pomáhá udržovat pevné zdraví a zpomaluje stárnutí.
VITAMÍNY |
Potravinový zdroj |
Poznámky |
vitamín A |
klíčená vojtěška, mrkev, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, broskve, meruňky,tykev, dýně, listová zelenina… |
Vhodné přijímat retinonoidy (betakaroten, karotin, kryptoxantin) -provitamíny z kterých si organismus sám vytvoří vitamín A. Vitamín A udržuje dobrý stav pokožky zubů a sliznic, zraku, zvyšuje odolnost proti infekcím, posiluje imunitu DDD pro dospělé 800 µ |
vitamín B1 (thiamin) |
Sója, fazole a ostatní luštěniny, listová zelenina, ořechy, semena např. slunečnice, dýně, celá obilná zrna… |
Pomáhá vstřebat škrob a cukr a zvyšuje chuť k jídlu pomáhá funkci jater a srdce, mozku a žaludku. |
vitamín B2(riboflavin) |
mandle, řasy, listová zelenina, brokolice, hlávkové zelí, houby, celá obilná zrna, hrách, čočka, sojové produkty… |
Zvyšuje odolnost proti nemocem, pomáhá růstu a vývoji (tvorba nových buněk), zlepšuje pokožku a zrak (ostrost a rozlišování barev, noční vidění), podporuje játra |
vitamín B3 |
mořská řasa kelp, listová zelenina, houby,arašídy, fazole, hrách, čočka, ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obiloviny… |
Podporuje psychické zdraví a nervový systém,zvyšuje chuť k jídlu, udržuje funkci nadledvinek, snižuje hladinu cholesterolu a trygliceridů |
vitamín B5 |
Mrkev, zelí, fazole, čočka, hrách, sója, obiloviny, sezamová semena… |
Antistresový vitamín (zvyšuje odolnost proti infekcím, únavě a stresu). Vyživuje pokožku, vlasy a sliznice |
vitamín B6 |
Mrkev, sója, kapusta, čočka, obiloviny, květák, nebroušená rýže… |
Slouží k syntéze aminokyselin, vyživuje CNS i periferní nervy, prevence deprese |
vitamín B12 |
fazolové klíčky, mořská řasa dulse, kombu, kostival lékařský, kvašená zelenina, hlíva ústřičná, fermentované sojové produkty (miso, sójová omáčka, natto, tempeh)… |
chrání nervové buňky před degenerací, pomáhá vzniku červených krvinek, podporuje růst, je to produkt bakterií! Denní spotřeba 0,1mikrogramu |
Kyselina listová |
Meruňky, jablka, brokolice, špenát, hlávkové zelí a salát, pomeranče, brambory, čočka,fazole mungo, sója, květák, čekanka, hrášek, kapusta, petržel, pórek… |
Důležitá pro krvetvorbu a reprodukci DNA, působí proti potratům a podporuje normální růst plodu |
Biotin |
Obiloviny, sója, hrách, ořechy… |
Udržuje zdravou a svěží pleť, podporuje CNS, pohlavní žlázy a růst a vývoj dětí. Prevence deprese. |
vitamín C |
brokolice, kapusta, květák, ovoce, řeřicha, petrželka, křen, ovoce, citrony, řepa, zelí, červený rybíz, jahody… |
povzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby,zuby, dásně, zvyšuje odolnost vůči infekcím, |
vitamín D |
ryby, sluneční záření… |
podporuje vývoj kostí a zubů |
vitamín E |
listová zelenina, ořechy, semena, rostlinný olej, celá obilná zrna, jablka, mrkev, celer, sója, luštěniny… |
kladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin, prevence potratu, |
vitamín K |
výhonky vojtěšky, listová zelenina, mořské řasy, zelenina, celá obilná zrna, zelí, fazole, hrách, luštěniny… |
Tělo si ho tvoří ve zdravých střevech pomocí bakterií, podporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení |
Poznámky k tabulce:
- Vitamíny A, D, E, K jsou vitamíny rozpustné v tucích, při zpracování je vhodné k surovinám obsahující vitamín A přidat lžičku rostlinného oleje, protože se tyto vitamíny v tuku rozpustí a pro organizmus jsou lépe zpracovatelné a využitelné.
- Některé vitamíny jsou termostabilní (neničí se varem), některé jsou termolabilní (ničí se varem). Dlouhodobým varem klesá: vitamín C, B1, B2, B6.
- Světlo narušuje vitamín A, B2, a C.